Crossing Time

Silhouetten bewegen traag over bomen, muren en prikkeldraad. Stap voor stap, mens na mens. Tot een eindeloze processie de bezoekers in een ronddraaiende carrousel volledig omringd.

Crossing Time is een ruimtelijke installatie waarin niet alleen de traumatische oorlogsjaren, maar ook de huidige tijdsgeest gevangen wordt in een sobere carrousel van videoprojecties, licht en geluid. Het werk, over het uitsluiten van mensen, is gemaakt voor de buitenruimte van Nationaal Monument Kamp Vught, een voormalig concentratiekamp waar gedurende de oorlog meer dan 31.000 mensen gevangen gezeten hebben.

Bezoekers krijgen in deze installatie de tijd om met hun eigen gedachten en fantasie de lege ruimtes in te vullen, en zelf verbanden te trekken tussen het verleden en het heden. Inspelend op de kracht van verbeelding, zoals dat altijd gebeurt in Nationaal Monument Kamp Vught. Door van standpunt te wisselen bepalen de bezoekers zelf de rol die ze willen aannemen. Alleen is wegkijken geen optie.

 

Crossing Time is een samenwerking met lichtontwerper Isabel Nielen en componist Joost van Dijk. Gemaakt in opdracht van Brabant Remembers en Artifex ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Voor de oneindige stoet aan silhouetten filmde Beeldjutters 80 performers en figuranten.

“Het was doodstil. Dat zegt veel. Dat je je eigen schaduw weerspiegeld ziet op de muur, het lijkt alsof je zelf ook op transport wordt gezet. Je kunt je heel goed inleven hoe het destijds voor die mensen was, maar ook voor de vluchtelingen nu. De onzekerheid, wat gaat er gebeuren? De wereld staat in brand. Daar mogen we best bij stilstaan.”
– Alfons (bezoeker)

“Wij zijn als gezin geweest. Mijn kinderen vonden het zeer indrukwekkend, net zoals ons. We hadden nog een hele lange terug reis. Een hele stille terug reis. Maar het was de moeite dubbel waard.”
– Anja (bezoeker)

“Ik vond het erg indrukwekkend om tussen de silhouetten te staan. De beelden, muziek en beweging maakt je wel even stil. Het idee dat al die mensen; groot, klein, oud, jong, snel, langzaam, met of zonder koffer, langslopen komt bij je binnen. Aanrader om te bezoeken!”
– Nanda (bezoeker)

CONCEPT, ONTWERP EN UITVOERING

Beeldjutters:
Julian van Buul
Vincent Vriens

 

Theatermachine:
Isabel Nielen

GELUID COMPOSITIE

Joost van Dijk

OPNAMES, BEELDBEWERKING EN ANIMATIE

Julian van Buul
Vincent Vriens
Thomas Bouvy
Jolein Kop
Demian Geerlings

TECHNISCHE PRODUCTIE EN ONDERSTEUNING

Arthur Moret
Sebastiaan Schoonen
Benno Barends
Jasper Kayser
Aukes Theatertechniek
Niels Krupers
Mike Evers
Thijs Wijnands
Bastiaan Beszelsen
Jolein Kop
Vic Raijmakers

PRODUCTIE FILMOPNAMES

Manouk Eenig

BEWEGING PERFORMERS EN FIGURANTEN

Sarah Prescimone
Gegam Soghomonyan

PERFORMERS

Sarah Prescimone
Ad van Iersel
Ulrike Doszmann
Robbin Castillo
Julie Kurris
Arjan Gebraad

PROLOOG TEKST & SPEL

Gerrit Dragt

PROLOOG TEKST & REGIE

Joris van Midde

FOTOGRAFIE

Jan van de Ven

IN OPDRACHT VAN

Artifex
Brabant Herinnert
Nationaal Monument Kamp Vught

ONDERSTEUND DOOR

Provincie Noord-Brabant
Mondriaanfonds
Cultuurfonds

SPECIAL THANKS

Alle figuranten
Medewerkers Nationaal Monument Kamp Vught
Medewerkers Penitentiaire Inrichting Vught
Bob Driessen
Simon Haen
Joanne Leijten
Hans Maas
Max Mutter
Sytske Nijp
Denise de Ruyter
Marisa Smid
Pieter Reijnen
Robin Taal