Met Eigen Ogen

In Met Eigen Ogen beleef je hoe één moment 450 jaar geleden in Alkmaar een kantelpunt werd in de geschiedenis van Nederland. Een geschiedenis die leidt tot het punt waar we vandaag de dag staan.

Ieder jaar wordt in Alkmaar op 8 oktober de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog herdacht en gevierd. Tijdens het jaar dat in de hele stad festiviteiten werden georganiseerd naar aanleiding van 450 jaar Alkmaar Ontzet, vroeg Stichting Boven ‘t Maaiveld aan Beeldjutters om in het stadhuis van Alkmaar een inhoudelijke beleving te maken over dit moment in de geschiedenis.

 

Beeldjutters bedacht, ontwierp en regisseerde een actuele en impactvolle beleving waarin niet alleen over de geschiedenis wordt gesproken, maar ook de betekenis van vrijheid in de huidige samenleving wordt bevraagd. In een route door drie zalen werden het verleden, heden en toekomst aan elkaar verbonden. De geschiedenis als een eindeloze rivier die leidt tot waar we nu staan, hoe we nu samen leven.

 

Naast de inhoudelijke regie en uitvoering, werd ook de volledige technische productie en realisatie verzorgd door Beeldjutters. Met videoprojecties, beeld, licht en soundscapes werden bezoekers door het monumentale stadhuis geleid.

Zo werd de geschiedenis en de urgentie van het moment voelbaar gemaakt in een gebouw waar 450 jaar geleden al beslissingen werden genomen over onze toekomst.

 

Veel mensen hebben bijgedragen aan dit project door het delen van hun eigen verhalen en dromen. Zo sprak Beeldjutters met een groep mensen die tegen de grenzen van de samenleving oplopen. Hun verhalen lieten een diepe indruk achter. De opnames van deze gesprekken vormden de basis van één van de ruimtes. Daarnaast werd met de inwoners van Alkmaar gebrainstormd over de wereld van morgen. Hun toekomstdromen werden verwerkt in een kleurrijk eindbeeld.

 

De beleving werd gepresenteerd door Sinan Can, die als journalist en documentairemaker al vele verhalen vertelde over oorlog en vrijheid. Zijn vertelling werd aangevuld met de stem van Diede Claesen. Het Stedelijk Museum Alkmaar leende een groot schilderij uit waarop de belegering van Alkmaar 450 jaar geleden uitgebeeld wordt, evenals archeologische stukken van toen.

CONCEPT, REGIE, ONTWERP

Beeldjutters:
Vincent Vriens
Julian van Buul

GEBASEERD OP EEN IDEE VAN

Stichting Boven ‘t Maaiveld:
Mirella Doss
Els Schipper

VERTELLERS

Sinan Can
Diede Claesen

TEKST

Els Schipper
in samenwerking met
Julian van Buul
Vincent Vriens

MUZIEK

Joost van Dijk

VERHALEN OVER VRIJHEID OPGEHAALD EN OPGENOMEN DOOR

Olga Verheijden
Nathalie Kamp
Joost van Dijk

ANIMATIES MET HULP VAN

Donald van de Zande
Pieter Reijnen
Tess Martin
Andrea Turel Caccese
Nastja Jaar
Jolein Kop
Dominic van Buul

TECHNIEK, PRODUCTIE EN UITVOERING
MET HULP VAN

Sebastiaan Schoonen
Bastiaan Beszelsen
Jolein Kop
Arthur Moret
Joanne Leijten
Tom Heintz

GEPRODUCEERD DOOR

DOSS Event Support:
Mirella Doss
Esmee Bakker

STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR

Loet Schledorn
Christi Klinkert

KOPTELEFOONS

Ivo Swaag / Whispr

MONTAGE REGISTRATIE

Vic Raijmakers

FOTO’S

Keith Montgomery
Wendy Broomans

MET DANK AAN

Alle mensen die hun persoonlijke verhalen, dromen en bewegingen hebben gedeeld voor dit project